Hasznos tippek a fapadlón lévő karcolások eltüntetéséhez

A fa mintázatú padlók otthonossá teszik lakásunkat és sokféle változatban kaphatók. Létezik faparketta, fix és úszó laminált padló, melyek a fa vastagságában és lerakásuk technikájában különböznek egymástól.

A fapadlók hátránya, hogy könnyen megsérülhetnek, az évek során megkophatnak, karcolódhatnak, vagy egyéb károsodás érheti őket. Ezeket az akár alig észrevehető sérüléseket érdemes minél előbb kijavítani, hogy később ne okozzanak nagyobb problémát.

A mindennapi karbantartáson túl érdemes olyan termékeket használni, melyek segíthetnek ezeknek a sérüléseknek és karcolásoknak az eltüntetésében. Az általános tisztítószerek használata mellett fontos a károsodás megelőzése is:
– Használjon speciális viaszt a karcolások, apró repedések és egyéb sérülések eltüntetéséhez.
– A kültéri ajtók elé tegyen szőnyeget vagy lábtörlőt, mely megakadályozza, hogy a piszok, a homok, a kövek és egyéb szennyeződések bejuthassanak a lakásba és felsérthessék a fapadlót.
– Ragasszon filcből készült alátétet a bútorok, például az asztalok és székek lábaira, hogy elkerülje a padló karcolódását. Ezzel megkönnyíti bútorai mozgatását anélkül, hogy megsérülne a parketta.
– Ha van kutyája, rendszeresen vágassa le a körmét, hogy ne tudja vele megkarcolni a padlót.

A hasznos tanácsok mellett a legfontosabb mégis az, hogy speciális termékeket használjon, például viaszt, annak érdekében, hogy padlója megőrizze eredeti állapotát. Ezeket a speciális termékeket évente néhány alkalommal érdemes használni. A termékek vékony védőréteget képeznek a felületen, mely által megnövelik a parketta élettartamát és fokozzák szépségét.