Végezze egy lépésben a parkettatisztítást!

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a parketta hatású, laminált vagy kőagyagból és porcelánból készült padlók. Ezek ápolása általában kevesebb időt vesz igénybe, mint a természetes fapadlóké.
Minden parketta típusától függően más és más tisztítást és ápolást igényel, így mielőtt hozzálátna a takarításhoz, vegye figyelembe, hogy milyen típusú parkettával van dolga.

* A természetes fa parketta tömörfából készül, és két kategóriába sorolható:
1) Ipari padló: kis lécekből áll, nagyon tartós, az idő során kevésbé fakul és lazul meg, mint a klasszikus parketta.
2) Parketta szalagok: ez az úgynevezett klasszikus parketta, melynek lerakása speciális tudást igényel.
* Az hagyományos parketta a leggyorsabban és legkönnyebben lerakható típus, annak köszönhetően, hogy előre festett és nem igényel speciális kezelést.
* A különleges hatású parketták készülhetnek újrahasznosított vagy régi fából, de különleges mintázattal is egyedi hatást érhetünk el.
* A kezeletlen vagy natúr parketta nyers fából készül, melyet a lerakás után kell megfelelően lekezelni.

A parketta típusától függetlenül a mindennapi takarítás elengedhetetlen, ehhez partvis vagy porszívó használatát ajánljuk. Nagyon fontos, hogy ügyeljen a megfelelő kefék használatára, mert a túl kemény szálú kefék károsíthatják a padlót. Szintén jó megoldás ha mikroszálas törlőkendővel vagy felmosóval távolítja el a szennyeződéseket a tökéletes eredmény elérése érdekében.

A parketta felmosásakor érdemes betartani néhány egyszerű szabályt a padló károsodásának elkerülése érdekében:
Az első szabály, hogy sose öntsünk vizet közvetlenül a parkettára, mert a víz a fában lévő mikrorepedések között leülepedhet és károkat okozhat. Tehát a padlót a lehető legkevésbé kell nedvesíteni, majd felmosás után érdemes száraz ronggyal áttörölni, hogy elkerüljük a foltokat és az egyéb lehetséges károsodásokat.
A második szabály, hogy sose használjunk ammóniát vagy fehérítőt, helyettük válasszon speciálisan parketta tisztításához szánt termékeket. Most Önön a sor, hogy a gyakorlatban is alkalmazza a fenti tanácsokat!