Hogyan őrizze meg fapadlója eredeti állapotát

Ahogy telnek az évek, a nap, a hőmérsékletváltozás, a pára és a mindennapos használatból adódó természetes kopás hatására a fapadló elveszítheti természetes színét, ami többféle probléma okozója lehet:

– A különböző tárgyakkal való érintkezés hatására a padlón karcolások jelenhetnek meg,
– A védőréteg lekophat,
– Megduzzadhatnak vagy deformálódhatnak a padlóelemek,
– Egyes helyeken a lakk is teljesen elkophat.

Számos ötletünk és tanácsunk van annak érdekében, hogy fapadlója a mindennapi tisztítás és ápolás során is a lehető leginkább megőrizze eredeti színét, tónusát és ragyogását.
– Tegyen lábtörlőt a bejárati ajtóhoz, hogy megvédje a padlót a vizes vagy sáros cipőtalpaktól és megelőzze a foltok vagy lábnyomok megjelenését.
– Helyezzen cipőtartót az ajtó mellé és cseréljen cipőt, hogy ne piszkolja össze padlóját valahányszor csak belép a lakásba.
– Ragasszon padlóvédőt a bútorok lábára, hogy a bútorok mozgatásakor ne karcolja össze a padlót.
– Figyelje a helyiségek páratartalmát.
– Valamennyi padlótípus tisztításához és ápolásához a megfelelő speciális termékeket használja, és bánjon óvatosan a felhasznált víz mennyiségével.
– Bizonyos termékek, például a viaszok, segítik megelőzni a fa kifakulását. Ha a természetes fa parkettát komolyabb károsodás érte, javasolt felcsiszolni, majd viasszal vagy olajjal kezelni a felületet. Ehhez kérje szakember segítségét.
– Ha szeretné megőrizni padlója ragyogó fényét, használjon speciális polírozókat, melyek megóvják a padló felső védőrétegét és segítenek visszaadni annak eredeti ragyogását. Használatuk előtt alaposan tisztítsa meg a padlót a piszoktól és a porózusabb részekben megtapadt szennyeződésektől.